Arisa13 ARISA
amstaff, wiek ok. 5 lat.

Wygląd: biszkoptowa z białymi znaczeniami..
Charakter: przyjazna do ludzi i zwierząt.
Zdrowie: wysterylizowana, w trakcie diagnostyki.

Miejsce pobytu:
dom stały, Grudziądz.

Głodne, przywiązane krótkimi łańcuchami do bud w kojcach.
Bez zadaszenia w 30-stopniowych upałach i przejmujących mrozach.
Niewyprowadzane, karmione zlewkami, bez wody.
W ich oczach widać głownie rezygnację…
Takiego właśnie życia przez 4 lata zaznawała Arisa.
Więzień schroniska na Mazurach. Skazany na wyrok za… No właśnie, za co?
Ile trzeba mieć w sobie nadziei, żeby przeżyć w takich warunkach. Nie mogliśmy pozostać obojętni.
Niewinni nie powinni siedzieć w więzieniach!
Arisa1

Dzięki łańcuszkowi ludzi dobrej woli Arisa opuściła we wrześniu schronisko i trafiła do domu tymczasowego.
Pierwsze oględziny pokazały, że stan zdrowia suni nie jest taki zły. Arisa ma mocno przetartą sierść na szyi od obroży / łańcucha, ma też trochę blizn i pokaleczony język. Jej jedno oko „leci” trochę w bok, co może wskazywać na jakiś uraz głowy. Niepokoją nas też plamy na skórze. Przed Arią podstawowe badanie krwi i hormonów tarczycy.
Arisa właściwie całe swoje życie spędziła za kratami. I teraz nie może nadziwić się światu. Mimo takiego losu i separacji całą sobą kocha człowieka i cieszy się najmniejszym nawet zainteresowaniem. Jest przyjazna do ludzi i zwierząt, a swoim tymczasowym opiekunom wręcz wylewnie okazuje miłość. Wszystko ją interesuje i wcale nie boi się nowego otoczenia. Szybko też się uczy nowych zasad – nieciągnięcia na smyczy podczas spacerów, sygnalizowania potrzeby wyjścia, podstawowych zasad zachowania w domu. Jest naprawdę bardzo pojętna. Bardzo grzecznie znosi wszelkie zabiegi pielęgnacyjne (kąpiel, smarowanie ran maścią).

Arisa3 Arisa4 Arisa5

24.10.2011 Ariska przeprowadziłą się do DT w Warszawie. (ogromnie dziękujemy Agnieszce i Piotrowi za transport). I od razu trafiła na "szybką" wizytę do wetaerynarza. Sunia ma mała narośł, z podejrzeniem gruczolaka, ale na razie nie będziemy tego ruszać.  Gorzej jest z oczami bo jest podejrzenie entropium. Zatem sunia będzie miała umawianą wizytę u okulisty i być może czeka ją zabieg. A na razie zobaczcie jak Arisa w międzyczasie wypiękniała:

Arisa6 Arisa7 Arisa8
Arisa10 Arisa11 Arisa12

10.11.2011 Wizyta u okulisty przyniosła dobre wieści. Arisa ma lekkie entropium, ale skoro żyła sobie z nim 5 lat, oczy nie ropieją, nie ma wysięków to należy zostawić je w spokoju. W międzyczasie Arisa przestała siusiać w domu, jeszcze niedawno w nocy zdarzało się jej posiusiać w kuchni, ale teraz już grzecznie wytrzymuje do rana. Na spacerach już nie ciągnie na smyczy i nie zachowuje się jak szczeniak na widok każdego człowieka, ładnie reaguje na korekty. Ona jest naprawdę aniołem, jak na psa z adopcji. Wyciszona, spokojna, delikatna.

Arisa15 Arisa16 Arisa17 Arisa18
Arisa26 Arisa27 Arisa28 Arisa29
Arisa23 Arisa24 Arisa25

14.11 2011.   11 listopada Arisa zawitała w progi swojego nowego domu. Po 4 latach zimna, samotności, łańcucha i głodu rozpoczęła nowe, bajeczne życie. Jej nowy kumpel od serca to młodziak Dragon, który od początku zachwycił się swoją starszą koleżanką. Podobnie jak reszta rodziny. Arisa też jest zachwycona nowym domem.

Dziękujemy wszystkim, którzy wpierali sunię. Za wpłaty, kciuki i dobre myśli. Dzięki wspólnemu zaangażowaniu udało się o 180 stopni obrócić życie płowej księżniczki. Dziękujemy też rodzinie, która ją adoptowała. I mamy nadzieję na dalsze relacje i zdjęcia.

Arisa31 Arisa34 Arisa40

07.12.2011 Arisa w nowym domu ma się jak pączek w maśle. Przyjaźń z Dragonem kwitnie. Uwielbiają wspólną zabawę, najbardziej -  pustymi butelkami . Wspólnie też rozmontowują piloty od tv i posłania. Ale nowy dom jest bardzo wyrozumiały. Dodatkowo okazuje się że Ariska wykazuje sporo chęci do aktywnych zabaw typu przeciąganie sznura czy skoki do opony. Ale na razie taką aktywność ma dozowaną ze względu na czas jaki spędziła na łańcuchu Ma do formy dochodzić na spokojnie i stopniowo. Sunia dostaje tez suplementy wspomagające stawy.

Arisa41 Arisa43 Arisa44 Arisa45

31.12.2013r. Dostaliśmy bardzo smutną wiadomość od właścicieli. Ariska odeszła. Nagle, niespodziewanie, niesprawiedliwie...