Balbinka male2

BALBINA Złoty Bull
amstaff, wiek ok. 12 lat

Wygląd: w czarno-białe łaty
Charakter: spokojna, przyjazna do ludzi i zwierząt.
Zdrowie: wysterylizowana, w trakcie diagnostyki.

Miejsce pobytu: dom tymczasowy, Gdańsk
Kontakt w sprawie adopcji: tel.: 661 665 695, mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen
Wirtualny Opiekun: brak

Balbina to nasza kolejna Złota Bulla. Ma 12 lat i trafiła do nas ze schroniska.
Pierwsze dni w fundacji Balbina spędziła w Warszawie, gdzie najeździła się po weterynarzach. Kontrolne USG nie pokazało nic niepokojącego,  wizyta u dermatologa dała nam informację, że sunia jest uczulona na trawy, stąd zaczerwienienia na jej skórze. Na razie trzeba będzie ją kapać w Helodermie. Problemem u Balbiny są zęby – tutaj na pewno wymagany będzie remont.
Po szczegółowym przebadaniu nasza dzielna babcia pojechała do domu tymczasowego do Ady do Gdyni. Ada bardzo dziękujemy ci za pomoc.
Co możemy powiedzieć o Balbince? Jest suknią domową, zachowuje czystość. Zgodna do psów i kotów, przyjazna do ludzi. Ot po prostu śliczna, choć wyniszczona, normalna amstaffka, która szuka swojego kąta na resztę życia.

Balbinka 1 Balbinka 2 Balbinka 8
Balbinka 9 Balbinka 10 Balbinka 12

23.05.2017 Chcecie wiedzieć, jak w domu tymczasowym odnalazła się Balbina? Odpowiadamy! Łóżko i całe stado Ady zaakceptowała w pełni! Całe stado, bowiem Balbina swój dom tymczasowy dzieli z byłym podopiecznym Fundacji AST, Złotym Bullem Emetem, niewidomą pudlicą Molly i piękną kotką.
Balbina jest malutka i przeurocza. To, co możemy o niej powiedzieć po kilku dniach obserwacji, to że na pewno jest domowa, czysta, do tego grzecznie zostaje w domu, pod nieobecność Ady. Nieśmiało przychodzi do człowieka, by ją pogłaskać, interesuje się zabawkami. Zaś najważniejsze, to, że zdecydowanie od legowiska, woli kanapę! Póki co przed Balbiną kąpiele, bo skóra wygląda nieładnie, a także wizyta u internisty. I szukamy domu, bo przy Balbince nie mamy na co czekać!

Balbinka 13 Balbinka 14

29.03.2018 Na nową rodzinę bardzo długo już czeka Balbinka. Dlatego intensywnie rozglądamy się za nowym domem dla łaciatej panny. Balbinka, po domowemu Baśka, 13-letnia amstaffka, która od roku przebywa w domu tymczasowym u Ady w Gdyni. Swój DT dzieli z pudlicą Molly i trzema kotami. Balbinka świetnie funkcjonuje w stadzie, zwłaszcza psim. W stosunku do ludzi nie jest wylewna, lubi kontakt z człowiekiem, ale trochę na swoich zasadach. Nie jest typem pieszczocha i nowy opiekun musi uszanować to, że Baśka żyje wprawdzie na kanapie, ale jednak trochę obok. To sunia, która potrzebuje przestrzeni i spokoju, dlatego też szukamy dla niej domu bez małych dzieci. Idealnym zaś byłby dom z innymi psami.
Jeśli chcesz poznać Balbinkę zadzwoń pod numer 661 665 695 do Natalii lub napisz na Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen

Balbinka 19 Balbinka 21 Balbinka 20
Balbinka 23 Balbinka 31 Balbinka 33

17.09.2018 Bardzo pilnie szukamy nowego tymczasowego a najlepiej stałego domu dla Balbiny.
Sunia aktualnie przebywa w domu tymczasowym, w towarzystwie psów i kotów, z którymi dogaduje się bez najmniejszych problemów. Jednak najpewniej z racji zmian w trybie pracy jej tymczasowej opiekunki, a co za tym idzie dłuższych godzin nieobecności w domu, Balbinka przestaje radzić sobie z samotnością, brakuje jej zainteresowania człowieka, aktywności, a z nudów zaczyna kombinować i broić. A jako że jest już starszą panią, zdarza jej się także nie wytrzymać wówczas z potrzebami. Szukamy więc nowego domu tymczasowego, (marzeniem byłby oczywiście dom stały), w którym moglibyśmy sprawdzić, czy zachowania babuni wynikają z dłuższych nieobecności jej opiekunki w domu, czy jest to już efekt psiej demencji. Rozważamy także dom tymczasowy terminowy, np. na około miesiąc.
Jaka jest Balbinka? W stosunku do ludzi nie jest wylewna, lubi kontakt z człowiekiem, ale trochę na swoich zasadach. Nie jest typem pieszczocha i nowy opiekun musi uszanować to, że Baśka żyje wprawdzie na kanapie, ale jednak trochę obok. To sunia, która potrzebuje przestrzeni i spokoju, dlatego też szukamy dla niej domu bez małych dzieci. Idealnym zaś byłby dom z innymi psami. Zachęcamy do poznania łaciatki.
Kontakt w sprawie Balbiny: 661 665 695 lub Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen

06.10.2018 Pomimo wielokrotnych apeli o dom chociażby tymczasowy dla naszej Balbiny, nie znalazł się nikt chętny, kto zechciałby otworzyć drzwi swojego domu przed naszą łaciatą staruszką. W związku z tym, biorąc pod uwagę presję czasu i konieczność wykonania poważnego zabiegu usunięcia dużego guza ze stawu skokowego, awaryjnie zakwaterowaliśmy sunię u Marty i Szermana w Gdańsku.W nadchodzącym tygodniu umówimy sunię na wizytę kontrolną u chirurga, a potem jak najszybciej na samą operację. Mamy ogromną nadzieję, że dzięki uporządkowaniu spraw zdrowotnych zdążymy jeszcze podarować Balbince szansę na docelowy, najlepszy na świecie dom, którym będzie się mogła cieszyć w jesieni życia. Jednocześnie zachęcamy Was serdecznie do wsparcia Złotej Bullki choć najdrobniejszą wpłatą na nasze fundacyjne konto, koniecznie z dopiskiem „Darowizna Balbina” oraz do podarowania babci karmy. Sunia je obecnie Brit Care Senior Lamb & Rice. AST Fundacja na Rzecz Zwierząt Niechcianych
Adres: ul. Żwirki i Wigury 47/16, 02-091 Warszawa tel: 501 797 018
Konto bankowe: 79 1160 2202 0000 0000 8061 3463
W przypadku przelewów z zagranicy:
BIGBPLPW Bank Millenium S.A.
Branch Millenium
IBAN: PL 79 1160 2202 0000 0000 8061 3463
Dziękujemy

Balbinka 35 Balbinka 34 Balbinka 36

11.12.2018 Niedawno minęły dwa miesiące od przyjazdu Balbinki do jej awaryjnego domu tymczasowego. Co u niej słychać? Poczytajcie mądry tekst od Marty:
"Pani starsza przybyła do nas z dwoma zasadniczymi problemami: załatwiania się w domu i niepohamowanej pasji taterniczej, czyli wspinaczki na meble. Na dziś sprawa toaletowy jest w zasadzie całkowicie (tfu tfu, w niemalowane) wyprostowana. Ostatni sik w mieszkaniu przytrafił się prawie miesiąc temu. Basia trzyma potrzeby, czasami pokazuje, że musi wyjść - subtelnie, po swojemu, ale pokazuje. Tu na pewno pomogło mi powiązanie sytuacji z atakami bólu i działania mające na celu poprawę codziennego komfortu funkcjonowania buni. Przy odpowiedniej opiece, unikaniu schodów, obserwacji i dostosowaniu się do wymagań zdrowotnych Balbinki (a jej łapki są w naprawdę kiepskim stanie) udaje nam się w miarę skutecznie kontrolować samopoczucie. Dzięki temu Basia nie ma napadów nadmiernego picia wody i nie załatwia się tam, gdzie nie powinna. Zdaję sobie oczywiście sprawę z tego, że wpadki na pewno będą się jeszcze zdarzać, ale uwierzcie, że i tak jestem ogromnie dumna z postępu.
Kolejnym tematem jest skłonność do wspinaczki. Tutaj sprawa wygląda tak, że od czasu do czasu Basię wciąż dopada zew przygody i wtedy zdarza jej się wejść tu i ówdzie. Na przykład na pralkę. Ale jednocześnie przekonała się, że zupełnie bez sensu są eskapady na biurko, na którym nie ma nic ciekawego - potrafi leżeć spokojnie obok odsuniętego fotela kiedy ja jestem w kuchni i robię sobie kawę (acz wyjścia z domu na dłużej w takiej opcji nie zaryzykowałabym). Trzeba jednak pamiętać, że nigdy, ale to nigdy nie przepuści okazji do kradzieży - każdy rodzaj żywności pozostawiony bez nadzoru automatycznie przechodzi na własność Balbinki. Takie jest prawo. Bardzo lubi drzeć papier, ale! w przeciwieństwie do Szermana nie jest miłośniczką literatury - o ile z pasją rozdrabnia np. rolki po ręcznikach kuchennych o tyle nigdy nie zabrała się za książkę. Czy da się z tym żyć?Oczywiście - pod warunkiem, że - najzwyczajniej w świecie - zaakceptuje się pewne dziwactwa pani starszej i nie ma przesadnych oczekiwań wobec idealnego porządku. I że posiada się wyrobiony nawyk wsuwania krzeseł pod stół - tego akurat uczyć się nie musiałam, bo przy niewidomym psie ma się to we krwi. Jest jeszcze jedna sprawa, z którą Balbinka ma problem i jest to coś, czego podłoże dość trudno mi wyczuć. Pani starsza otóż bardzo boi się zapinania obroży. Nie chodzi tu o nadwrażliwość na dotyk czy manewrowanie przy karku - sięganie ku szyi, głaskanie tej okolicy, a nawet zdejmowanie obroży jest przyjmowane z absolutnym spokojem. Strach budzi jedynie sam moment zakładania "uprzęży". Myślałam, że stresorem jest kliknięcie klamry, ale identyczne zachowania pojawiają się przy zwykłej sprzączce i półzacisku. Nie ma większego znaczenia czy zapinam klamrę na górze, z boku szyi czy pod brodą. Nie ma znaczenia, w jaki sposób przekładam pasek. Ćwiczymy to spokojnie już od półtora miesiąca przy użyciu m.in. wsparcia smaczkowego i budowania pozytywnych skojarzeń i jest zdecydowanie lepiej (początkowo Basia przy przygotowaniu do wyjścia prawie się rozpłaszczała na podłodze, miałam też informacje, że zdarzało jej się wcześniej użyć zębów), ale nadal stanowi to dla niej pewną trudność.
W mojej ocenie Balbinka jest bardzo wrażliwym psem, takim wyjątkowo czułym barometrem nastrojów przewodnika. Źle reaguje na stres, źle reaguje na presję. Tym bardziej warto cierpliwie budować jej zaufanie, nie zmuszać do niczego siłą, motywować na wesoło, a nie musztrować i karcić. Bo doskonale się odnajduje u boku przewodnika, który po prostu pozwala jej być sobą - oczywiście w granicach bezpieczeństwa. To trzynastoletni, zniszczony ciężkim życiem zwierzak. Z potężnym bagażem doświadczeń. Być może zabrzmi to kontrowersyjnie, ale naprawdę uważam, że psa w tym wieku i w takim stanie zdrowia nie ma sensu "kształtować" i dostosowywać do swoich oczekiwań. Trzeba go jedynie zrozumieć i pozwolić mu żyć tak, by był jak najspokojniejszy i jak najszczęśliwszy."

Balbinka 37 Balbinka 39 Balbinka 40
Balbinka 41 Balbinka 42 Balbinka 38