Basma m2

BASMA
amstaffka, urodzona 06.11.2020 r

Wygląd: czarna, z białymi znaczeniami.
Charakter:
Zdrowie: problemy ortopedyczne.

Miejsce pobytu: dom stały, Józefosław.

Basma to suczka amstaffka ur. 06.11.2020 r. w jednej z hodowli zrzeszonych w "Polskiej Unii Hodowlanej". Została nam przekazana przez hodowlę celem znalezienia kochającego domu. Trafiła do nas z informacją, że jest po operacji łokcia, ma wyjęte implanty i jest gotowa do adopcji. Ponieważ jednak niepokoił nas stan skóry oraz łap, skonsultowaliśmy ją z dermatologiem oraz ortopedą. Okazało się, że Basma wcale nie jest taka gotowa do adopcji a operacja łokcia to tylko wierzchołek góry schorzeń tej czarnej iskiereczki. Sunia oprócz urazu łokcia ma zerwane więzadło krzyżowe oraz niestabilność stawów stępowo-śródstopowych. To co udało się zdiagnozować na zdjęciach RTG to stan po nieprawidłowo wygojonym złamaniu nadkłykcia bocznego kości ramiennej oraz złamaniu międzykłykciowego ze znacznym przemieszczeniem, wtórnymi nieprawidłowymi zrostami i zmianami degeneracyjnymi w obrębie powierzchni stawowych. Wszystko to finalnie spowodowało skrócenie łapy o 2 cm. Same zdjęcia RTG okazały się zbyt mało miarodajne do podjęcia wniosków co robić dalej, stąd musieliśmy w dalszej kolejności wykonać tomografię komputerową łokcia w narkozie. Tak też zrobiliśmy. Czekamy na informację które pomogą nam ustalić dalsze leczenie Basmy (na pewno czekają ją przynajmniej dwie operacje). Na szczęście nużycę, na która cierpiała sunia udało się błyskawicznie opanować dzięki suplementom i Bravecto. Na szczęście też okazało się że malutka znajdzie się w swoim domu o wiele wcześniej, niż mogliśmy oczekiwać. Ania z Tomkiem przyjechali do nas poznać rozrabiaka Hinto, ale ich serce niespodziewanie mocniej zabiło w kierunku Basmy! Co nas niebywale cieszy, bo tak doświadczonego domu, otwartego na psa z problemami to ze świecą szukać. Ania i Tomek mieli już bowiem psiaka z problemami ortopedycznymi. I tak Basma przeprowadziła się do Józefosławia pod Piasecznem. I teraz uczy się życia i czeka na planowe operacje, za które trzymamy kciuki!

Basma 5 Basma 4 Basma 1
Basma 6 Basma 7 Basma 9