TAJ
staffik, wiek ok. 3 lat

Wygląd: ciemno-brązowy pręgowany z białymi znaczeniami.
Charakter: bardzo aktywny, nieokrzesany, łagodny do ludzi, nie toleruje innych zwierząt.
Zdrowie: wykastrowany, zaszczepiony, zachipowany.

Miejsce pobytu: dom stały, Tychy

Taj to ok. 3 letni pies w typie staffika (staffordshire bull terrier).
W grudniu 2013 r. został zabrany w drodze interwencji z opuszczonej posesji pod Warszawą, był pogryziony. Kilka miesięcy spędził w lecznicy, mieszkając w klatce i czekając, aż gmina ustali prawowitego właściciela, niestety bezskutecznie.
Wczoraj psiak został przekazany do fundacji, ponieważ groziło mu schronisko. Status prawny psa jest uregulowany i Taj może trafić do adopcji.

Taj jest bardzo żywiołowym i temperamentnym staffikiem. Bardzo lubi ruch, zabawę. Jest podatny na szkolenie na smakołyki, lubi aportować.
Psiak mieszka u nas w domu tymczasowym, w mieszkaniu w bloku. Wiemy już, że Taj trzyma potrzeby fizjologiczne do czasu spaceru. Przed nami obserwacja czy niszczy zostawiany sam. Taj lubi ludzi, jest łagodny. Do psów nie jest polecany, szukamy domu w którym będzie jedynym zwierzakiem.

IMG 6046 IMG 6154 IMG 6071

26.05.2014 Taj w weekend przeprowadził się do domu tymczasowego do Warszawy. Zamieszkał u Magdy, Michała i Amelki. Dzięki pomocy tej rodzinki Taj będzie uczony normalnego życia, troszkę szkolony a my będziemy mogli Wam więcej o nim powiedzieć.

Taj 21 Taj 22 Taj 23 Taj 28
Taj 25 Taj 29 Taj 27 Taj 24

23.06.2014 Po miesiącu w domu tymczasowym aktualizujemy informacje na temat Taja.
Taj jest przyjazny do ludzi, nie ma tendencji do obrony rzeczy czy ludzi. Każdy nowy przybysz jest od razu przyjacielem, czy to w domu czy na spacerze. Jest bardzo wesołym przedstawicielem rasy. Obecnie mieszka w domu z 7-letnią dziewczynką, którą bardzo lubi. Możemy go polecić do domu z dziećmi od wieku szkolnego wzwyż, które znają zasady życia z psem aktywnym. Taj jest bardzo łasy na smaczki. Cierpliwy i konsekwentny właściciel będzie w stanie go szybko wyszkolić.
Taj jest emocjonalnym staffikiem. Podczas zabawy szczypie za ręce, nogi. Mało delikatnie bierze smakołyki. Pracujemy nad jego zachowaniami, ale mogą one powrócić w pierwszych miesiącach przy nowych przewodnikach. Miewa "godzinę świni" typową dla TTB.
Pies bardzo dobrze odnajduje się w mieszkaniu w bloku. Nie ma reakcji lękowych. Jest nauczony do codziennego zostawania w domu (przyuczony do kennel klatki) na 9 h. Nie szczeka zostawiany sam. Na spacerach lekko ciągnie (szczególnie do psów), ale powoli jest tego oduczany. Do psów bardzo ciągnie (do łagodnych pozytywnie, na ataki odpowiada atakiem). Z pewnością musi być psem prowadzanym na smyczy! Ładnie znosi podróże samochodem.
Taj obecnie przebywa pod opieką Fundacji AST w Warszawie. Czeka na mądry dom stały.

Taj 33 Taj 34 Taj 37
Taj 32 Taj 36

24.08.2014 Sierpień będzie chyba rekordowy w ilości adopcji, bo mamy kolejną dobrą wiadomość! Od dzisiaj Tychy mają nowego obywatela i to nie byle jakiego bo staffikowego! Taj przeprowadził się do Arka i jego rodzinki, która przez 10 lat dzieliła życie z bullterierem. Życzymy im dużo cierpliwości dla nowego domownika, a domowi tymczasowemu bardzo dziękujemy za opiekę nad Tajem.