Ruby male2

RUBY Złoty Bull
w typie amstaffa, wiek 13 lat

Wygląd: pręgowana, czarno-brązowa, posiwiała
Charakter: spokojna, zgodna z innymi psami.
Zdrowie: niedoczynność tarczycy, ogolnie słaby stan zdrowia.

Miejsce pobytu: dom tymczasowy, Gdańsk
Kontakt w sprawie adopcji: tel.: 661 665 695, mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
Wirtualny Opiekun: brak

13-letnia Ruby to sunie w typie amstaffa, która trafiła pod naszą opiekę. Stało się to dzięki pomocy Marty, opiekunki niewidomego Szermana, która postanowiła jej dać dom tymczasowy.
Ruby dała się poznać jako przesympatyczna, spokojna i niekłopotliwa lokatorka. Bez problemu dogaduje się ze swoim przyszywanym bratem, pięknie spaceruje na smyczy, chętnie je (ze względu na stan jamy ustnej tylko mokrą karmę) i, mimo drobnych wpadek, stara się trzymać czystość.
To bardzo delikatna sunia - szybko zaczęła okazywać swojej opiekunce sympatię i przywiązanie, ale nie jest w tym nachalna. Lubi przebywać w towarzystwie człowieka, choć nie ma problemu z samotnym pozostawaniem w domu podczas jego nieobecności.  Z racji wieku i zaniedbań zdrowotnych jest słabiutka, porusza się chwiejnie i pomału, ale mimo to dzielnie drepcze na spacery, pokonując coraz większe dystanse.
Ruby jest już po pierwszych badaniach. Najbardziej palącym problemem jest w tej chwili znaczna niedoczynność tarczycy, która może pośrednio wpływać na wiele innych spraw takich jak drżenia i zaniki mięśni, kłopoty ortopedyczne, nieprawidłowa praca serca, marna kondycję sierści i ogólne osłabienie. Wdrożyliśmy już podawanie Euthyroxu i mamy nadzieję, że w badaniu kontrolnym za dwa tygodnie będzie już lepiej. Poza tym USG jamy brzusznej ujawniło liczne ogniska zwapnień w nerkach, które również mogą być pochodną niedoczynności tarczycy, a także powiększenie woreczka żółciowego bez cech stanu zapalnego.Zęby są w zdecydowanie złym stanie, do oczyszczenia i częściowego usunięcia, ale nie możemy poddać suni znieczuleniu ogólnemu dopóki nie ustabilizujemy hormonów, więc czekamy. W badaniu ortopedycznym (na razie palpacyjnym, RTG przy okazji zabiegu) wyszły spodziewane zwyrodnienia, poza tym lewy staw skokowy jest przebudowany, najprawdopodobniej po przebytym urazie. W badaniu serca wykryto blok prawej odnogi pęczka Hisa. Ale serce nie wymaga póki co żadnego leczenia. Zapalenie spojówek powoli ustępuje, oczy wyglądają już zdecydowanie lepiej niż po przyjeździe. Przed nami jeszcze prześwietlenie płuc – trzymajcie kciuki, aby nie wyszło w nim nic niepokojącego.
Ruby aktualnie przebywa w Gdańsku. Bedziemy wdzięczni, jeśli wesprzecie jej diagnostykę i leczenie, a tym samym powrót do lepszego zdrowia i sprawności:
AST Fundacja na Rzecz Zwierząt Niechcianych
Z dopiskiem DAROWIZNA RUBY