Fila 6

FILA
mieszaniec amstaffa, wiek ok. 2 lat

Wygląd: ruda, podpalana, z białymi znaczeniami
Charakter: energiczna, przyjazna, aktywna.
Zdrowie: zdrowa, wysterylizowana

Miejsce pobytu: dom tymczasowy, Gdańsk
Kontakt w sprawie adopcji: tel.: 661 665 695 mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
Wirtualny Opiekun: brak

Fila to około 2-letnia, wysterylizowana sunia, mieszaniec amstaffa. Jest po opieką fundacji już od dwóch tygodni, aktualnie przebywa w domu tymczasowym w Gdańsku.
Początki były trudne - Fila okazała się psem wymagającym nieco więcej pracy niż zakładaliśmy i tu ogromne podziękowania dla domu tymczasowego, który stanął na wysokości zadania i podjął wyzwanie. Sunia początkowo powarkiwała na psa rezydenta, miała problemy z opanowywaniem emocji, wyciszaniem się zarówno w domu, jak i na spacerach. Ogrom włożonej przez dom tymczasowy pracy skutkuje dziś tym, że Fila, choć ciągle uczona zasad i dobrych manier jest gotowa na poszukiwania nowego domu,
który tę pracę będzie kontynuował.
Fila jest energicznym, żywiołowym, ale przy tym bardzo przyjaznym psem. Nieco lękowa, zdarza jej się reagować szczekaniem na sytuacje, przedmioty, których do tej pory nie znała. Nigdy jednak nie wykazała ani krzty agresji względem człowieka. Fila uwielbia się bawić, choć czasami brak jej w tym delikatności i wyczucia, co oznacza, że w ferworze zabawy, dużej ekscytacji potrafi skoczyć na człowieka - tutaj jednak praca nad samokontrolą ciągle trwa i widać spore postępy.Poukładany harmonogram dnia, stałe zasady, krótkie komunikaty to klucz do fajnego życia z sunią, a tym samym podstawa do jej wyciszenia. Dzięki temu Fila pięknie uczy się rozróżniania czasu na zabawę, naukę i odpoczynek. Na spacerach często chodzi na lince treningowej, na której uczona jest wracania na komendę. Jest pojętna, szybko pojmuje oczekiwania opiekuna, choć nierzadko wskazana jest duża doza cierpliwości ze strony przewodnika.
Fila jest psem mieszkaniowym, grzecznie zostaje sama pod nieobecność właściciela, nie niszczy, nie załatwia się.  Natomiast jest wyjątkowo czujna - gdy tylko coś usłyszy od razu sygnalizuje to donośnym szczekaniem, stawiając cały dom na nogi. Dom tymczasowy dzieli z psem samcem, z którym na dzień dzisiejszy relacje są bardzo dobre,  psiaki zdobyły swoje zaufanie i można powiedzieć, że żyją w pełnej symbiozie. Na dworze do większość psów Fila jest pozytywnie nastawiona, jednak zaczepiona nie pozostaje dłużna. Przy mądrym przewodniku spokojnie ma szansę zamieszkać z drugim psem. Fila aktualnie mieszka też z 4 -letnią dziewczynką, w stosunku do której jest bardzo wyrozumiała, cierpliwa i delikatna. Dlatego też możemy powiedzieć, że spokojnie może zamieszkać z dzieckiem.

Fila 1 Fila 2 Fila 4
Fila 3 Fila 5 Fila 9