Soya male2

SOYA
w typie amstaffa, wiek ok. 2 lat

Wygląd: biało-ruda, w łaty.
Charakter: opanowana, mądra, przyjazna dla wszystkich.
Zdrowie: zdrowa, wysterylizowana.

Miejsce pobytu: dom stały, Warszawa

Soya to 2-letnia sunia w typie amstaffa, która od blisko dwóch2 tygodni przebywa w domu tymczasowym w Gdańsku. Pod opieką tymczasowej rodziny dała nam się poznać jako rewelacyjny i bezproblemowy pies.
O Soyi możemy mówić w samych superlatywach, jest niesamowicie pojętnym psem, bardzo uważnym i zorientowanym na człowieka. Mimo młodego wieku jest bardzo opanowana, nie nachalna, potrafiąca się bardzo ładnie wyciszać. Genialnie potrafi się zająć sama sobą. Soya dobrze adaptuje się w nowych warunkach, zarówno w centrum miasta, jak i na jego obrzeżach. Jest psem „mieszkaniowym”, grzecznie zostaje sama pod nieobecność opiekuna. Szlifu wymaga jedynie chodzenie na smyczy, ale jako, że Soya to bystra uczennica, myślimy, że już wkrótce ciągnięcie na smyczy pójdzie w zapomnienie.
Sunia jest bardzo delikatna względem dzieci, możemy się pokusić o stwierdzenie, że wręcz lubi ich towarzystwo. W domu tymczasowym miała kontakt z 5, 7 i 9 latkiem. Test zdała na 6 z plusem! Jest oazą spokoju i cierpliwości, nadstawia się do głaskania, przy czym sama nie jest pobudliwa, nie skacze, nie liże nadmiernie. Dom tymczasowy dzieli z amstaffką Gruszką (naszą byłą podopieczną), dziewczyny dogadują się bez najmniejszego problemu, Soya akceptuje bowiem zarówno psie, jak i kocie towarzystwo.

Soya 3 Soya 4 Soya 7
Soya 11 Soya 12 Soya 9

03.10.2017 Soya ma dom! Nasza łaciata krówka dwa tygodnie temu przeprowadziła się z Trójmiasta do Warszawy.
Soya została znaleziona na ulicy (porzucona najprawdopodobniej ze względu na chore oczy) i umieszczona w schronisku w Skierniewicach. Młodą, przyjazną sunię z niemiłosiernie zaropiałymi oczami wypatrzyła Natalia (mama fundacyjnej Lotki). Gdy po kilku spacerach okazało się, że sunia jest pozytywnie nastawiona do innych psów zaryzykowaliśmy i umieściliśmy ją w domu tymczasowym w Gdańsku, gdzie za kompankę miała naszą fundacyjną Gruszkę. Szybko okazało się, że Soya to wspaniały, pozytywnie nastawiony do całego świata pies, kochający wszystkich bez wyjątku, a przy tym bardzo karny, nie nachalny, nie mający żadnego problemu z wyciszaniem się. Rozpoczęliśmy poszukiwania domu docelowego dla tego psiego ideału a w międzyczasie sunia przeszła zabieg korekty obu powiek i problem z ciągle podrażnionymi oczkami zniknął. Odzew o dom dla Soyi przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania - wszystkie sprawdzane przez nas domy spełniały wymagania z nawiązką. Naprawdę nie było łatwo wybrać, ale nastąpiła fundacyjna burza mózgów i ostatecznie Soya trafiła do Magdy, która jako jedna z pierwszych odpowiedziała na nasz apel. Mieliśmy trochę obaw, jak Soyę zaakceptują dwaj koci rezydenci, jednak wiemy już, że z kotami jest sztama i całe stado żyje w zgodzie, a Magda jest absolutnie zakochana w swojej podopiecznej. Magdo witamy na pokładzie Family AST i cieszymy się , że jesteś z nami!

22119778 10210063611375568 419568115 o 22127180 10210063611415569 1927958851 n