Tesi male2

TESI
amstaff, wiek 2 lata

Wygląd: biała, z czarnymi znaczeniami.
Charakter: bardzo żywiołowa, do domu bez dzieci i innych zwierząt.
Zdrowie: zdrowa.

Miejsce pobytu: hotel dla psów, Trójmiasto
Kontakt w sprawie adopcji: tel.: 661 665 695, mail: Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
Wirtualny Opiekun: brak

Tesi jest 2-letnią amstaffką. Według słów poprzedniego właściciela miała być psim ideałem. W praktyce okazało się, że ten opis niestety dość zasadniczo odbiega od rzeczywistości. Tesi jest psem, nad którym nikt nie pracował w zakresie, który jest najważniejszy dla dorastającego szczeniaka. Sunia wprawdzie pięknie wykonuje proste sztuczki, ale za to nie potrafi się wyciszać, słabo chodzi na smyczy, nie respektuje odwołania, w chwilach silnego pobudzenia głuchnie na komendy. Jest psem pogubionym – mocno lękowym, niepewnym siebie, a jednocześnie bardzo wrażliwym. Nieprzyjemnym oszczekiwaniem reaguje na sytuacje, które ją stresują. Nie radzi sobie z emocjami.

Kilka pierwszych dni Tesi spędziła w domu tymczasowym, wspólnie jednak doszliśmy do wniosku, że sunia potrzebuje opiekuna z dużym doświadczeniem, który będzie potrafił precyzyjnie odczytywać jej nastroje i odpowiednio reagować w chwilach, kiedy nadmiernie się nakręci. Z tego powodu przenieśliśmy ją do naszego hotelu, gdzie będzie się od podstaw uczyła prawidłowego funkcjonowania z człowiekiem. Tym samym na razie nie szukamy dla niej domu – musimy dobrze ją poznać i znaleźć klucz, który pomoże w pracy nad.

Zuzia i Igor - dziękujemy za te kilka dni, które poświęciliście małej. Wiemy dobrze, że były dla Was trudne i żałujemy, że na starcie trafił Wam się tak wymagający psiak.

Tesi 1 Tesi 3 Tesi 4

14.11.2017 Mija miesiąc odkąd Tesi zamieszkała w hotelu i pod czujnym okiem szkoleniowca uczy się zasad współżycia społecznego i dobrych manier. Po tych 4 tygodniach możemy powiedzieć, że Tesi to bardzo pojętna uczennica! Przypomnimy, Tesi to pannica, która miał spore braki w wychowaniu, brak umiejętności wyciszania się, szybkie wchodzenie na wysokie obroty, wymuszanie, szczekanie, skakanie po człowieku, brak kontaktu na spacerze, wiszenie na smyczy – to podstawowe problemy, z którymi przyszło nam się zmierzyć.
Aktualnie jest dużo lepiej. W hotelu Tesi została przyzwyczajona do klatki kennelowej, która nie tylko pomaga w jej wyciszaniu, ale także ułatwi nowemu właścicielowi zostawianie jej samej w domu. Praca z Tesi polega w głównej mierze na nauce samokontroli, z bardzo dobrym skutkiem. Nie skacze już po człowieku, szybko zrozumiała, że nie tędy droga. Łapie kontakt z przewodnikiem, słucha, obserwuje, myśli na spacerach, nie wiesza się na smyczy. Spacerując na lince, zawołana (nawet cichym głosem) przybiega w ekspresowym tempie. Z wokalizowaniem jeszcze praca trwa, ale jest już o niebo lepiej.
Ten ogromny postęp pozwala nam powoli zacząć rozglądać się za domem tymczasowym dla suni. Ważne by tymczasowy opiekun był chętny do dalszej pracy, według wskazówek szkoleniowca. Ze względu na to, że praca nad Tesi ciągle trwa, póki co szukamy domu bez małych dzieci i innych zwierząt.

Tesi 6 Tesi 9

15.12.2017 Ostatnio odwiedziliśmy naszą Tesi w hotelu. Panna przechodzi dużą metarmofozę, choć do ideału mamy jeszcze kawałek. Ale wspólnie z Martą, szkoleniowcem doszliśmy do wniosku, że już czas powoli rozglądać się za nową rodziną dla tej białej torpedy.
Tesi to pies aktywny, uwielbia biegać po ogrodzie, latać za piłką, sznurem. Dzięki ciągłej pracy, zaczyna się ładnie kontrolować i myśleć, nad tym, co robi. Bardzo ładnie skupia się na przewodniku, często łapie kontakt wzrokowy, stara się słuchać, czego opiekun od niej oczekuje. Mocno wyuczone skakanie po człowieku, dziś jest coraz łatwiejsze do korygowania i mamy nadzieję powoli odchodzi w zapomnienie. Tesi bardzo ładnie chodzi na smyczy, jest uważna i stara się nie napinać smyczy. Na smyczy czy lince, zawołana chętnie przybiega. W hotelu Tesi została przyzwyczajona do klatki kennelowej, która nie tylko pomaga w jej wyciszaniu, ale także ułatwi nowemu właścicielowi zostawianie jej samej w domu.
Szukamy dla Tesi rodziny bez dzieci, żywiołowość Tesi jest ogromna i sunia wciąż bywa nieuważna. Szukamy też domu bez innych zwierząt. Tesi jest taranem w kontaktach z innymi zwierzakami, psy wolą unikać kontaktu z nią. Nadto białaska jest zaborcza o jedzenie czy zabawki. Bezpieczniej więc, jeśli zostaniem psim jedynakiem.
Szukamy dla Tesi aktywnego i mądrego opiekuna. Szukamy osoby konsekwentnej, chętnej do dalszej pracy, według wskazówek szkoleniowca. Kontakt w sprawie adopcji: 661 665 695