panel_zostanwolont

„Nic naprawdę nic nie pomoże, jeśli Ty nie pomożesz dziś miłości.”
Katarzyna Nosowska

Bardzo często wolontariat kojarzy się z potrzebą dużej ilości czasu i zaangażowania. Z tych powodów wiele osób nie decyduje się na zostanie wolontariuszem, bo wydaje im się, że nie podołają temu zadaniu. Tymczasem wolontariat to bardzo szerokie i pojemne pojęcie. I każdy niezależnie od wieku, ilości zajęć czy wolnego czasu, możliwości fizycznych czy finansowych jest w stanie zaangażować się działanie na rzecz pomocy bezdomnym zwierzętom.

Codzienna działalność naszej fundacji daje wiele możliwości działań. Przed ich podjęciem dobrze jest się zastanowić i ocenić, co możemy robić i co umiemy robić, Trzeba również przemyśleć, czy znajdziemy czas na dodatkowe zajęcia i ile tego czasu będziemy mieli. Wolontariat, bowiem, poza wszystkimi wspaniałymi jego aspektami, radością z niesionej pomocy, dumą z sukcesów -  to również odpowiedzialność.

MOŻLIWOŚCI POMOCY W NASZEJ FUNDACJI:

Lubisz jeździć w psim towarzystwie?

Pomoc w transporcie zwierzaków.
Psy, które trafiają pod naszą opiekę pochodzą z różnych części Polski. Bardzo często trzeba je przewieźć nawet wiele kilometrów, ze schronisk, miejsc interwencji i in. do klinik, psich hoteli czy domów tymczasowych. Czasem to parę kursów tygodniowo. Bywa, że brakuje na to czasu lub środków. Jeśli masz samochód i lubisz podróżować to serdecznie zapraszamy – każdy wolontariusz-kierowca jest dla nas na wagę złota. Szukamy tez chętnych z Warszawy (w Warszawie i okolicach zazwyczaj mamy najwięcej psów) do pomocy przy transporcie psów do lecznic i klinik z hoteli i domów tymczasowych.

Chętnie pospacerujesz?

Wizyty u naszych podopiecznych oraz w schroniskach.
Nasze psy przebywają nie tylko w domach tymczasowych, (choć byłaby to dla nas wymarzona opcja), ale również w psich hotelach a czasem w klinikach. Szukamy osób, które miałby czas na wizyty w takich miejscach – psy cieszą z każdych odwiedzin i możliwości dodatkowego spaceru. Jeśli ktoś przy okazji robi zdjęcia, to wtedy jest to dla nas podwójna korzyć. Zdjęcia psiaków są bardzo potrzebne do ich promowania i szukania im domów. Oprócz tego szukamy chętnych do odwiedzania schronisk (w swojej okolicy) w celu kontroli ilości, warunków i stanu zdrowia TTB.

Masz czas i komputer?

Pomoc w promocji psów.
Pod opieką fundacji stale przebywa od kilkunastu po kilkadziesiąt psów. Naszym głównym zadaniem jest znalezienie im domów. Bardzo pomocne w tym są wszelkiego rodzaju ogłoszenia. Szczególnie te na portalach internetowych. Nasze psy ogłaszamy w kilkudziesięciu miejscach w necie. Przy większej ilości psów daje to potrzebę zamieszczenia kilku tysięcy ogłoszeń miesięcznie. Jeśli masz trochę wolnego czasu, komputer i dostęp do Internetu to twoja pomoc będzie nieoceniona. Zamieszczanie ogłoszeń nie jest skomplikowane, jest za to czasochłonne. Dlatego każda osoba, która może regularnie zamieszczać ogłoszenia naszych psów jest na wagę złota.
Dodatkowo mile widziane są wszelkie formy pomocy w promocji zwierzaków – zamieszczanie ogłoszeń w prasie, możliwość rozwieszenia plakatów adopcyjnych, promowanie psiaków na swoich blogach czy stronach internetowych.

Bywasz organizatorem?

Promocja fundacji – szukanie sponsorów, organizacja zbiórek rzeczowych.

Nasza fundacja jest organizacją non-profit. Utrzymujemy się tylko z darowizn przekazywanych nam przez ludzi. Czasem musimy podejmować ciężki decyzje typu, „któremu psu pomóc w pierwszej kolejności”, bowiem nie mamy środków, aby pomóc wszystkim. Dlatego tak ważne jest zabieganie o dodatkową pomoc, jakiego mogą nam udzielić zarówno osoby prywatne jak i firmy. Aktualnie nasza fundacja otrzymuje wsparcie od firmy Acana, (która przekazuje, co jakiś czas spora ilość karmy), oraz od firm Pitman i Moyre. Szukamy osób, które miałby możliwość pozyskiwania dla naszej fundacji sponsorów, pomocy stałej lub jednorazowej, zarówno pod postacią finansową jak i rzeczową (patrz Darowizny).
Oprócz tego chętnie skorzystamy z pomocy osób, które mogą zając się rozsyłaniem fundacyjnych apeli o pomoc lub wsparcie. Czasem jest to pomoc dla konkretnego psa (np. zbiórka na jego operacje czy leczenie), czasem są to różne akcje (typu Pełna Miska czy Uchroń Bulla Przed Babeszją). Potrzebujemy tez pomocy w organizacji zbiórek rzeczowych. Zarówno w ich wymyślaniu jak i poprowadzeniu.

Szukasz współlokatora?

Domy tymczasowe.
Nasza fundacja nieustannie szuka osób, które chciałby zostać tak zwanym „domem tymczasowym”.  To jedna z najważniejszych i najcenniejszych form wolontariatu, a równocześnie najtrudniejszych, bowiem wymaga najwięcej czasu i zaangażowania. Dzięki domom tymczasowym psy mają szanse na najlepsza opiekę i warunki bytowania w oczekiwaniu na swoich nowych właścicieli. Jeśli chciałbyś zostać rodziną zastępcza dla jednego z naszych podopiecznych. Masz czas i możliwości oraz chęci aby zaopiekować się na czas nieokreślony psem potrzebującym pomocy, zapraszamy do działu Stwórz DT – tam dowiesz się więcej na temat tej formy wolontariatu.

Tak, więc jeśli los bezdomnych zwierząt nie jest Ci obojętny i chcesz czynnie pomagać naszej Fundacji – zostań Wolontariuszem. Serdecznie zapraszamy.
Zarejestruj się na naszym forum lub skontaktuj się z nami: tel.: 0501 797 018, mail: