Ratujemy zagłodzoną Dorę!

Dora banerwww

Dora miała szczęście w nieszczęściu - jej zagłodzenie zgłosili do inspektora do spraw zwierząt sąsiedzi. Była jednym z wielu tysięcy psów na wsi, pozostawionych samych sobie w przydomowych ogródkach. Ludzka obojętność, brak szacunku, brak podstawowej opieki i choć odrobiny uczucia prawie ją zabiły.
15 września 2016 jej życie zaczęło się na nowo. Inspektorzy dokonali interwencji w sprawie suni i jej szczeniaków. Właściciele zrzekli się praw do psów. Sunia została przekazana pod opiekę Fundacja AST, miot szczeniąt trafił do Domu Tymczasowego dla Szczeniaków Judyta. Wyjaśniamy, że zgodnie z decyzją weterynarza trzeba było rozdzielić miot od matki.

Dora 1 Dora 2

Dora trafiła do lecznicy, gdzie przeszła szereg badań. Wykazały one, że stan suni wynika z zaniedbania ze strony byłych właścicieli, a nie chorób. Dora waży 11,5 kg (waga psów ras ttb to 20-35 kg). Pies jest leczony na zapalenie przewodu pokarmowego, wzmacniany kroplówkami z powodu anemii, regularnie karmiony małymi porcjami.

Jesteśmy przekonani, że Dora szybko powróci do zdrowia a przed nią jest już tylko lepsze życie. Obiecujemy po raz kolejny dołożyć wszelkich starań, aby jak najlepiej pomóc suni i znaleźć jej mądry, kochający dom. Równocześnie bardzo prosimy Was o pomoc i wsparcie – pobyt w klinice i leczenie Dory podobnie jak w poprzednich przypadkach psów zagłodzonych, nie będą tanie i trochę potrwają.

AST Fundacja na Rzecz Zwierząt Niechcianych
79 1160 2202 0000 0000 8061 3463
W przypadku przelewów z zagranicy:
BIGBPLPW Bank Millenium S.A.
Branch Millenium
IBAN: PL 79 1160 2202 0000 0000 8061 3463
Dopisek: Darowizna DORA

Dora jest miłą, 4-letnią sunią, lgnącą do dzieci i innych psów. Jak tylko dojdzie do siebie, będziemy szukać dla niej mądrych opiekunów gotowych na wychowywanie dorosłej suni TTB z pewnymi brakami socjalizacyjnymi wynikającymi z trzymania w ogródku i braku odpowiedniej opieki.

Dora 6 Dora 7 Dora 8Dora 9 Dora 14 Dora 13

23.09.2016 Dora z kliniki przeprowadziła się do domu tymczasowego u Agnieszki. Aga, dziękujemy za to że po raz kolejny  pomagasz, dbasz i tymczasujesz bezdomniaka!
Sunia ładnie odnalazła się w mieszkaniu, nie sprawia problemów.
Jesteśmy tez już po pierwszych badaniach. W badaniu USG wyszedł ostry stan zapalny trzustki, co wynika prawdopodobnie z zagłodzenia. Podajemy dietę lekkostrawną, leki oraz płuczemy kroplówkami jeszcze przez parę dni. W żołądku znajduje się obecnie ciało obce wielkości ok. 2-3 cm. Ponieważ nie powoduje ono niedrożności, na razie czekamy na samoistne wydalenie. Kolejne badanie USG powtarzamy za tydzień. Badanie kardiologiczne nie przyniosło ani rewelacji ani powodów do niepokoju. Będziemy je powtarzać, kiedy Dora wróci do pełnej formy. A chyba wróci w miare szybko bo już jest nie do poznanie. A minęło dopiero parę dni.

Dora 15 Dora 17 Dora 16