panel_kleszcz

Uchroń bulla przed babeszją!

Większość z nas dobrze wie jak niebezpieczna może być dla psa babeszjoza – choroba przenoszona przez kleszcze. Nieleczona lub leczona nieprawidłowo czy zbyt późno może doprowadzić psa do śmierci. Dlatego też o wiele lepiej jest jej zapobiegać niż ją leczyć. Profilaktyka związana z tą chorobą to przede wszystkim stosowanie odpowiednich preparatów zabezpieczających psy przed ugryzieniem kleszcza. Ich działanie polega na tym, że związki toksyczne z preparatu, które „osadzają” się w mieszkach włosowych, powodują w szybkim czasie śmierć kleszcza, który wgryzł się w skórę, nie dopuszczając do tego, aby wpuścił on w organizm psa pasożyty czy pierwotniaki. Kleszcz zazwyczaj odpada lub obsycha, co powoduje łatwe jego wyjęcie.

Preparaty na kleszcze działają zazwyczaj ok. 20-30 dni (wyjątkiem są obroże nasączone preparatami, które mogą psa chronić do 4 miesięcy). Oznacza to, że co miesiąc nasza fundacja staje przed faktem potrzeby zakupu preparatów dla wszystkich naszych podopiecznych, zarówno tych przebywających w hotelach jak i domach tymczasowych. Przy większej ilości psów (a taka aktualnie jest pod nasza opieką) oznacza to comiesięczny spory wydatek. A „sezon na kleszcza” trwa od marca do listopada. Dlatego tez serdecznie zachęcamy Was do przyłączenia się do akcji „Uchroń bulla przed babeszją”. Będziemy wdzięczni zarówno za deklaracje finansowe (prosimy o dopisek przy wpłacie „Darowizna na preparaty przeciwkleszczowe”) jak i za dary rzeczowe -  preparaty na kleszcze (dostosowane do wagi naszych podopiecznych, czyli w granicach 20-35 kilo). Można też przekazać deklarację lub preparat dla konkretnego psa, o czym z radością poinformujemy na jego stronie.

Więcej przydatnych informacji o babeszjozie i sposobach zabezpieczania psów przeciwko kleszczom znajdziesz na stronie www.babeszjoza.com